Får du snart nøglerne til dit første hus? Tillykke med din nye titel, husejer! Du er sikkert allerede godt i gang med at gøre dig tanker om møbler, indretning og meget mere. Der er dog også nogle andre overvejelser, du bør gøre dig, når du er blevet husejer. Nu hvor huset er dit, er det nemlig dit ansvar at passe godt på det. Vi har her samlet hele 5 ting, som du bør overveje, når du går i gang med at flytte ind i dit nye hus.
Husforsikring
Når du flytter i hus, er det på tide at tegne en husforsikring. Hvilke skader en sådan forsikring dækker, varierer fra selskab til selskab, så det er en god idé at lave lidt research på området, så du er dækket bedst muligt til den billigste pris. En typisk husforsikring dækker skader, der kan opstå i forbindelse med brand, storm, sne og frost samt pludselige vandskader. De dækker også ofte de skader, der kan opstå i forbindelse med indbrud og hærværk, når det går ud over de ting, der er omfattet af husforsikringen. Fælles for dækningen er, at skaderne skal opstå pludseligt og uventet – og du er derfor ikke dækket, hvis en skade sker pga. lang tids manglende vedligeholdelse. En brandforsikring er den vigtigste del af husforsikringen. Den er nemlig i mange tilfælde nødvendig, hvis du vil låne penge i banken for at købe huset i første omgang, da du her stiller værdien af ejendommen som sikkerhed for dit lån.
Tilstandsrapporten
Inden du køber et hus, bliver der ofte udarbejdet en tilstandsrapport, så du kan se, hvilke eventuelle skader, der er på huset. Det er alt fra mindre skader til de helt store problemer. Normalt løber potentielle købere fra de helt store problemer, som kan blive en meget dyr fornøjelse, men mindre problemer vil næsten altid være til stede. Som ny husejer bør du derfor prioritere at gå tilstandsrapporten efter i sømmene og fikse eventuelle problemer, som – hvis du ikke gør – kan blive til større og meget dyre problemer på et senere tidspunkt. Det er en god idé at fikse de lidt større problemer, inden du overhovedet flytter ind, men mindre problemer kan du altid fikse løbende i forbindelse med indflytning. Du gør med andre ord huset klar til din familie ved at fikse eventuelle problemer på forhånd.
Brand- og tyverialarmer
Som husejer er man mere udsat over for bl.a. indbrud, og der skal derfor meget mere til for at sikre et hus end en lejlighed. Som det første bør du derfor få installeret både brand- og tyverialarm i hele huset, så du er godt sikret, hvis der skulle ske noget. Det kan også gøre meget for familiens sikkerhedsfølelse, når alle ved, at der er alarmer, der sikrer, at man får besked, hvis der er indbrud eller bliver vækket om natten, hvis der skulle opstå en brand. Det er den bedste måde at føle sig tryg i de nye omgivelser, især når man ikke længere har naboer både under, over og ved siden af som f.eks. i et lejlighedskompleks.
Gnaversirenen
Udover at sikre dit hus mod indbrudstyve, bør du også sikre dit hus mod skadedyr. Skadedyr – uanset om der er tale om rotter, mus, mår eller flagermus – kan volde stor skade på dit hus. De gnaver f.eks. i ledninger og isolering, efterlader ildelugtende ekskrementer og byttedyr over alt – og så kan deres stank faktisk tiltrække endnu flere skadedyr som f.eks. væggelus, som kan være meget svære at komme af med igen. Det er derfor en god idé at installere Gnaversirenen, et ultralydsapparat, som udsender en højfrekvent lyd, der afskrækker skadedyr. Gnaversirenen er således både et apparat, du kan bruge til at slippe af med uønskede gæster, der allerede har fundet vejen ind eller forebygge eventuelle besøg. Det er en rigtig god investering som ny husejer. Du kan købe den effektive Gnaversirene her: https://gnaversirenen.dk/