Vi tilbringer så meget tid i vores senge, men hvor ofte tænker vi over, hvad der foregår inde i dem og hvilke dyr der lever dejligt i vores lune senge? I denne artikel vil vi komme ind på, hvordan man bør vaske sit sengetøj på. Vi starter med et hurtigt overblik over, hvordan husstøvmider lever og hvordan de dør i din seng. Dette vil hjælpe os med at forstå, hvorfor det er vigtigt at vaske disse ting lejlighedsvis. Derefter vil vi gå i detaljer om, hvilken type vaskemetode der er bedst til forskellige typer materiale.

Disse dyr lever i vores senge

Støvmider lever og formerer sig hurtigt i varme, fugtige miljøer, såsom vores senge. Den voksne mide er mindre end 0,25 mm lang og kan ikke ses med det blotte øje. Støvmiderne lever af hudflager fra mennesker, og de trives i sengetøj, der ikke rengøres regelmæssigt. Faktisk kan en enkelt husstøvmide producere op til 20 ekskrementer om dagen! Disse skabninger er ikke kun en plage, fordi de kan forårsage astma og andre allergier, men de kan også øge mængden af støv i dit hjem. Støvmider dør, når de tørrer ud, så hvis du vasker dit sengetøj regelmæssigt, kan du hjælpe med at reducere antallet af dem.

Sådan vasker du sengetøj

Hvordan du vasker sit sengetøj i din vaskemaskine, kommer an på, hvilket materiale dit sengetøj er lavet af. Hvis du er i tvivl, kan du kigge i materialets indvendige mærkat for at se, hvilken temperatur materialet kan tåle at blive vasket i, og om det kan tåle at komme i tørretumbler.

Husstøvmider dør ved 60 °C, derfor bør du som minimum vaske din sengetøj ved 60 grader i vaskemaskinen, medmindre mærkatet i sengetøjet siger noget andet.

Sådan vasker du bambus-sengetøj

Du bør vaske bambuslagen og dynebetræk ved en temperatur på 30 grader, da bambusfibrene har en antibakteriel effekt i sig selv. Du kan vaske bambussengetøj igennem et silkeprogram, hvis din vaskemaskine har sådan én. Det er et skåneprogram, hvor man undgår at ødelægge fibrene i bambusmaterialet.

Bambus tørrer meget hurtigere end bomuld, og derfor anbefales det at lufttørre vådt bambussengetøj gerne udendørs. Bambussengetøj må ikke tørres i tørretumbler, da dette vil beskadige fiberne i materialet. Sådan vasker du dit bambus sengetøj bedst muligt.

Sådan vasker du uldsengetøj

Uld er en naturfiber, som kan blive beskadiget, hvis den vaskes ved for høj temperatur. Uldlagen og -sengetøj kan vaskes ved 30 grader i vaskemaskinen med et uldspecifikt vaskemiddel. Direkte kontakt med vaskemiddel eller blegemiddel på dit uldsengetøj vil skabe misfarvninger og vil kunne ødelægge de gode og skønne uld-fibrer i materialet.

Når dit uldsengetøj er færdigvasket, så er det vigtigt, at du ikke tørretumbler det, medmindre du har et specifikt uld-tørre-program. Rex Sengetøj anbefaler, at deres uldsengetøj lufttørres gerne udendørs ligesom bambussengetøjet. At lufttørre er den mest miljøvenlige måde at tørre på, da det ikke kræver energi. Sådan vasker du dit uldsengetøj ifølge Rex Sengetøj.

Rex Sengetøj er en webshop, som netop sælger sengetøj af bambus og uld for at mindske allergi. Det er to materialer, som kan holde i rigtig mange år, hvis blot man vasker og tørre efter anvisningerne.