Det er vigtigt at passe godt på sine tænder. De skal holde hele livet – og så må de jo også gerne se flotte ud samtidig. Det skader jo aldrig med et flot smil, som er lidt vores visitkort mellem mennesker.

Men hvad kan du selv gøre for at holde dine tænder i topform? Vi har talt med Teamtand, som er en lokal tandlæge i Greve og fået gode råd. Rådende er baseret på, hvordan man bedst plejer sine tænder i en almindelig dagligdag.

Børst grundigt

Når du børster tænder, er det ikke bare en symbolsk handling. Det handler derimod om at få børstet dine tænder fri for skidt og snavs, så det ikke bliver siddende og kan omdanne sig til caries og give huller i tænderne.

Derfor skal du ideelt set børste i minimum 2 minutter, når du børster dine tænder. På den måde kan du nå hele vejen rundt i munden og dermed får du fjernet mere skidt.

Hav styr på dit udstyr

Der er nogle ting, du bør investere i, hvis du vil holde dine tænder flotte. Du skal for det første altid bruge en tandpasta med fluor, som har en beskyttende effekt på dine tænder.

Du bør også overveje at få dig en elektrisk tandbørste. Disse er kendt for at fjerne plak langt bedre end en traditionel tandbørste.

Husk også at brug tandtråd! Tandtråd kommer helt ind imellem tænderne – hvor din almindelige tandbørste altså ikke kan nå ind. Det er vigtigt for at fjerne gamle madrester og undgå, at de sidder og omdanner sig og giver huller i dine tænder.  

Brug gerne en mundskyld

Det kan være en god ide at bruge mundskyld, om end det ikke er et krav. Det kan dog være med til at fjerne plak fra tænderne – og så hjælper det med at give bedre ånde og en frisk følelse i munden.

Tænk over din livsstil

Drikker du spandevis af cola og elsker du en god skål med slik? Så bør du måske genoverveje. For meget sukker og for mange søde sager giver lettere huller i tænderne. Og et stort forbrug af sodavand kan også give syreskader. Du kan sagtens drikke cola og spise slik, men sørg for et moderat forbrug.

Ryger du, så drop det helt. Tobak er meget skadeligt for dine tænder og din mund – og hele den øvrige krop!

Husk lige tandlægen

Du bør altid huske at overholde din tid hos tandlægen. Tandlægen kan historisk se, om du bliver bedre eller dårligere til at passe tandsættet. Desuden kan din tandlæge opdage tendenser og give anbefalinger, så du selv kan holde tænderne fine.