Radon er en usynlig og potentielt farlig gas, der kan trænge ind i vores hjem uden at vi opdager det.  Heldigvis kan du nemt selv udføre en radonmåling i din bolig ved hjælp af godkendte radondosimetre fra et akkrediteret laboratorium. I denne artikel guider vi dig igennem, hvordan du selv kan måle radon og sikre et sundt indeklima for din familie.

Hvorfor Måle Radon Selv?

For at opnå pålidelige resultater og få et nøjagtigt årsmedelværdi af radonindholdet i din bolig anbefales det at bruge akkrediterede radonmätare, specielt designet til langtidsmålinger. Denne metode giver det mest præcise billede af radonniveauet i dit hjem over en længere periode.

Sådan Udfører Du En Radonmåling

For de bedste resultater bør radonmålingen udføres i fyringssæsonen, som strækker sig fra 1. oktober til 30. april. Det er vigtigt, at målingen varer mindst 60 dage, hvilket kaldes en langtidsmåling, da dette giver et pålideligt årsmedelværdi og reflekterer de faktiske radonniveauer i boligen.

Har du brug for en hurtigere vurdering, kan du vælge en korttidsmåling. Denne metode er velegnet til specifikke situationer, som ved huskøb eller efter en radonsanering. Husk dog, at korttidsmålinger kun giver vejledende resultater og ikke kan bruges til officielle formål.

Hvor Kommer Radon Fra?

Radon kan trænge ind i din bolig fra forskellige kilder, såsom jorden under huset, husholdningsvand eller byggematerialer som blåbetong. Markradon er den mest almindelige kilde til forhøjede radonniveauer i boliger. Det anslås, at omkring 325.000 boliger i Sverige har radonniveauer over det tilladte grænseværdi på 200 Bq/m³.

Radonniveauerne kan variere afhængigt af årstid, vejret, ventilation og hvor ofte hjemmet luftes ud. Derfor er det vigtigt at udføre målingen over en længere periode for at få et pålideligt resultat.

Omkostninger og Værdien af Radonmåling

Prisen for en radonmåling er overkommelig. En langtidsmåling koster cirka 280 kr. pr. dosimeter inklusiv moms, mens en korttidsmåling koster omkring 340 kr. pr. dosimeter. Disse omkostninger er en lille pris at betale for at sikre et sundt og trygt hjemmemiljø.

Tag Kontrol Over Dit Indeklima

Nu hvor du ved, hvor enkelt det er at måle radon selv, er det tid til at tage kontrol over din boligs indeklima. Bestil akkrediterede radondosimetre fra et pålideligt firma og følg de enkle trin for at udføre målingen. Ved at gøre dette sikrer du et sundt og sikkert hjem for dig og din familie!